OlssonJohansson

Just another WordPress site

Miljö, Politik

Ni kan bättre grabbar!

Tidningar som Ny teknik har ett stort ansvar när det gäller att sy ihop de olika nyheterna man presenterar och också ta in konsekvenser de nyheter man presenterar för samhälle och miljö.

Idag finns det en aura av grabbighet i nyheter som man annars rätt förtjänstfullt fyller tidning och webb med. Presentera gärna mängder av ny forskning om utvecklingen av batterier till framtidens batterier, men glöm inte vilka problem som kan följa med det. Idag bryts den absolut största delen kobolt i världen under minst sagt tveksamma former i Kongo och det tror jag mig inte ha sett något alls om i Ny teknik. Nu när utvecklingen av fordon som drivs fossilfritt går så snabbt finns det en stor risk att bovarna i världen inte längre heter Esso eller Preem, utan istället namn som något stort gruvföretag som verkar i en resursknapp bransch av jordartsmetaller. Vetenskapsradion i Sveriges radios P1 hade häromdagen ett avsnitt som bara handlade om batteriindustrin och vad forskarna förutspådde om marknaden för laddbara batterier. Kontentan av inslaget var att man inte tror att tillgängliga råvaror kommer att räcka. En luttrad forskare satt och sa att det var ”svårt” att få upp andelen av gamla bilbatterier. Man anade att det i framtiden skulle bli så svårt att få ihop ingående material till alla de nya batterier med bara råvaru plockad ur moder jord. Det här sättet att belysa hur Tesla och alla andra tillverkarna av framtidens åkdon också måste avkrävas ett socialt och samhälleligt- (läs klimat) ansvar redan nu när utvecklingen tar fart. Trovärdigheten och genomslaget för tidningen skulle bli så mycket bredare och tyngden i rapporterna betydligt större om man gjorde ett omtag här. Missa inte detta grabbar! 😉

Kommentera

Tema av Anders Norén