OlssonJohansson

Just another WordPress site

Energi, Klimat, Livet, Miljö, Politik

Mer kärnkraft är en omväg till klimatmål

 

Moderater och Kristdemokrater går just nu kärnkraftsindustrins ärenden genom att kräva att de ska fortsätta satsas på denna omoderna form av energiproduktion när världen håller på att brinna upp i ordets rätta bemärkelse och därför påstås vara någon slags garant för ett hållbart energisystem i Sverige. Det är märkligt eftersom de marknadskrafter, dvs dagens producenter själv,  kommer att vara tveksamma till satsningar helt enkelt för att  kärnkraft är dyrare att producera än förnybart. Vem vill M och KD ska stå för den olönsamma utbyggnaden ? Skattebetalarna? Kvartalsekonomerna som satsar pengar på ungefär tre månader och sen vill ha det dubbla tillbaka kanske vill, fast det är tveksamt också. KristModeraterna försöker sälja in detta med att vi annars behöver bygga om elnätet för dyra pengar. Framtidens elnät måste tåla stora variationer i elproduktionen beroende på var det blåser mycket eller lite för tillfället, eller var solen lyser mycket eller lite.  Den som kan lite om meteorologi inser snabbt att solen ofta lyser när det inte blåser, och tvärt om. Tillräckligt ofta i alla fall.  Chalmersforskare har kunnat visa att ombyggnaden av elnätet, som man t ex i Tyskland redan har påbörjat, inte behöver kosta så mycket som kärnkraftskramarna påstår, och det har redan påbörjats, även i Sverige.  Snälla Moderater och Kristdemokrater, lyssna nu på sakkunskapen, släpp hörnflaggan och låt marknadskrafterna sköta sig själv. Precis som vanligt.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén