OlssonJohansson

Just another WordPress site

Energi, Klimat, Miljö, Politik, Uncategorized

Alla behövs för att driva klimatfrågan

Återigen kan man läsa i tidningen Ny teknik hur man recenserar Miljöpartiets förtvivlade försök att sätta klimatfrågan högst upp på dagordningen.  Åtminstone den mänskliga. Nu sågar tidningen lugnt och sakligt MP:s mål att arbeta för att vi helt ska sluta förbruka fossilt bränsle år 2030. Allsidigheten i det journalistiska arbetet är undermåligt till förmån för att få MP att framstå som opportunistiska.Man gör det genom att referera till en rapport från Kungliga vetenskapsakademin som kom tidigare i år. Även Svenska miljöinstitutet, IVL tvivlar på att det går att helt sluta med fossilt till 2030.
Vad som slår en är att alla dessa dysterkvistar, inklusive Ny teknik själv, gärna bortser från att det finns fler alternativ och stirrar sig blind på att det enbart är biobränslen som ska lösa fossilberoendet. I en tidning som i övrigt är så bra på att i optimistisk anda berätta om alla alternativ till olja som finns, pratar man bara om det som inte kommer att inträffa. På så sätt får man Miljöpartiets vision om att rädda klimatet att framstå som en utopi. Här intervjuas t ex inte Toyota om företagets prognoser för försäljningen av bränslecellsbilen Mirai som redan finns på marknaden. Dyr som fasen idag, men priserna på bränsleceller faller drastiskt. Idag finns det tre ställen att tanka vätgas på i Sverige, men man måste ju vara direkt teknikfientlig om man tror att vätgasen inte är ett väl etablerat system 2030 eftersom flera bil- och busstillverkare ligger i startgroparna med nya modeller. NT har också själv skrivit om vätgasens möjligheter att stabilisera ett framtida elsystem genom att koppla ihop sol/vindparker med vätgasproduktion på framtida drivmedelsmackar när nätet inte kan ta emot allt som produceras.
Inte ett ord om detta när Ny teknik pratar om Miljöpartiet och hur de jobbar för att vi ska överleva klimatet i framtiden. Märkligt och kontraproduktivt när det gäller att förmedla klimathotet som  reellt och att egentligen alla borde samarbeta om att driva samhällsutvecklingen utifrån detta faktum. Märkligt när NT i andra artiklar är så bra på att berätta om att det finns många alternativ för att begränsa utsläppen. Ny teknik är en bra tidning på sitt område. Det här är dock lite oproffsigt faktiskt.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén