OlssonJohansson

Just another WordPress site

Livet, Politik, Uncategorized

SD och KD:s billiga poänger på det humana samhällets grundläggande principer

Vid en debatt i radions P1 i morse om Sölvesborgs kommunpolitikers beslut att inte hissa Pride-flaggan längre, hävdade kristdemokraten Magnus Kålsjö, tidigare vice förbundsordförande på RFSL riktigheten i beslutet med motiveringen att det är och alltid har varit  en politisk flagga och ska man respektera lagstiftningen så gjorde politikerna rätt i att plocka bort den.

-”Se bara vilken debatt det blir om Sölvesborgs agerande. Det blir ju en politisk konflikt. Alltså måste flaggan vara politisk”.

På något sätt ser han alltså de saker som den står för som frihet, glädje, humanism och mänskliga rättigheter som diskutabla. Är inte det värden som är gemensamma för alla partier i Sverige och därför borde vara något som därför är grunden för den demokrati som vi utövar här? Eller tycker Magnus att det är rätt av Sölvesborgs politiker att ta bort flaggan för att han som KD-politiker inte gillar just Pride, eftersom det är just ur HBTQ-rörelsen som flaggan ursprungligen kommer ?

Sofia Ahlin vice förbundsordförande i öppna moderater och ordförande för Pride i Karlskrona deltog också i P1-morgon och  menar just att flaggan bara står för vissa värderingar som borde vara generella för alla i ett öppet, humant och demokratiskt samhälle. Majoriteten av politikerna i Sölvesborgs kommun, som ju styrs av bland annat Sverigedemokraterna gör detta för att agera mot Pride som företeelse, och man döljer det genom att hänvisa till sin flaggpolicy som förevändning för att agera mot något man inte tycker om.

Kålsjö gör i sitt resonemang samma sak som Eric Slottner, tidigare ordförande i RFSL och kristdemokrat, gjorde i samband med att riksdagen slog fast homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar när frågan var aktuellt för ett antal år sedan. Erics resonemang då gick ut på att han underkände sig själv som adoptivförälder per automatik eftersom han är/var homosexuell.

Magnus Kålsjö snor in sig i ett resonemang som går ut på att Pride-flaggan alltid har varit politiserad och att hävda något annat inte är bra för HBTQ-rörelsen. Hur han kan argumentera för att kommuner runt om i Sverige ska sluta använda markörer för ett öppet och tolerant samhälle är lite av en gåta. Möjligtvis skulle jag kunna förstå hans resonemang om det förelåg en anmälan om olämpligheten för kommuner att visa att man står för ett öppet och tolerant samhälle.

Nej utgångspunkten är för honom, precis som för Eric Slottner på den tiden, är att samhället inte ska markera HBTQ-personers rättigheter om det går att hitta någon anledning till att slippa. Hänvisningarna går i fallet med flaggan tillbaka till att ”kommunen måste behandla alla flaggor lika” idag till att ”samhället inte är redo för homosexuellas rätt att prövas som föräldrar” som Eric Slottner, bland annat hävdade när det gällde adoptioner.

Det är mycket ”inte” när det gäller SD och KD när det gäller HBTQ-frågor. Frågan är om samhället någonsin kommer att komma över att det finns olika typer av människor om vissa politiska partier hela tiden försöka hitta på att det finns bra och dåliga människor. Hela Sverigedemokraternas politiska idé bygger ju på att det finns vi och dem så jag är inte förvånad att det här händer i Sölvesborg. Det är dubbelt tråkigt, och allvarligt att Kristdemokrater så gärna gör gemensam sak med dem.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén