OlssonJohansson

Just another WordPress site

Klimat, Miljö, Politik, Uncategorized

Det är lite trögt i Polen.

Dagens nyheter återpublicerade häromdagen ett reportage om kolets betydelse för Polen. Ursprungligen skrevs texten inför klimatmötet som hölls i Katowice 2018 och beskriver ett Polen som utesluter att ”snabbstoppa” några kolkraftverk inför en hotande klimatkollaps. Landets planer innebär att man kan halvera sitt kolberoende till 2050. Alla vet att om jordens länder har den planeringshorisonten och koldioxiden från alla utsläpp av dessa kolmängder når atmosfären, då är världen ”slut” i den version vi känner den i alla fall. Polen verkar inte bekymra sig så mycket över det. Trots att EU har som totalt mål att nå nollutsläpp av koldioxid till 2050.
Att Polen kommer att ha nått ner till noll utsläpp ”är varken möjligt eller görligt” säger den polska regeringens energirådgivare Piotr Naiminski i en intervju från i onsdags i brittiska Financial Times.
Man börjar ju undra hur världen ska kunna hantera klimatutmaningen med den inställningen.
Så sent som i september öppnade Polen en ny kolgruva. Det blir jobbigt att sänka sig 50 procent om man fortsätter med den strategin.
Energiministern Krzysztof Tchorzewiski hävdar att det inte går att minska kolanvändningen. I ett uttalande till Reuters säger han ”Vår energiomvandling hänger på hur mycket EU-kommisionen kan hjälpa oss”
Polen fortsätter att köra sig eget race inom EU.

Kommentera

Tema av Anders Norén