OlssonJohansson

Just another WordPress site

Forskning, Livet, Mat, Sjukvård, Uncategorized

Ren skit – bokstavligt talat

SVT:s Vetenskapens värld var ett rent skitprogram häromdagen. Bokstavligt talat för ämnet för dagen var just innehållet i vårt bajs, typ. Informativt som vanligt och handlade om att storstadsmänniskan idag har bara hälften så varierad tarmbakterieflora som många urbefolkningar runt om i världen. Detta gör oss mer sårbara på flera olika sätt. Antibiotikan beskrivs som en av orsakerna som dödar de inte så vanliga formerna av bakterier i magen helt och att det finns tecken på att långvarig användning, med början tidigt i livet, delvis kan orsaka både övervikt, astma, inflammationer i grovtarmen, samt en påverkan av immunsystemet. Hela sammansättningen av bakterier förändras av antibiotika uppenbarligen. Bajsets betydelse kan inte underskattas, uttrycket må förlåtas. Kejsarsnitt gör t ex att vissa bakteriestammar inte etableras, eller förblir väldigt små i tarmsystemet på nyfödda och ofta förblir så livet ut.

Ett sätt att kompensera brister är att äta mycket kostfibrer, speciellt från grönsaker och frukt. Dessa göder vår tarmflora. Fibrerna ”äts” av bakterier och dessa ”skiter” kortkedjade fettsyror som verkar antiinflammatorisk i magmiljön.

Flera livsmedelstillsatser,  t ex emulgeringsmedel (E 433, E466 typ) förvärrar situationen. Det verkar som om dessa ämnen som tillsätts i mat för att binda ihop fetter med vatten skadar tarmens förmåga att hålla borta skadliga bakterier från tarmväggen. De går helt enkelt igenom slemskiktet som blir försvagat.

Den franske mag-tarmläkaren Harry Sokol konstaterar i programmet att ” dagens läkekonst botar bara lindrig cancer och några infektionssjukdomar” I övrigt ger alla våra läkemedel bara lindring och bromsar in effekterna av de åkommor vi drabbas av.

Forskare har kommit fram till att effekten av kemoterapi i cancerbehandlingen blir så mycket bättre med en normal, intakt tarmflora, jämfört med en utarmad, som blir allt vanligare. Nya varianter av probiotika är att vänta. Snart hoppas jag.

Tills dess får vi nöja oss med att göra det vi kan och det är inte så lite, eller otrevligt heller för den sakens skull. Det finns studier som visar att en fiberrik kost från en varierad kost av grönsaker under sex veckor ökar variationen i tarmfloran med nästan 30 procent. Därför rekommenderar många forskare nu att vi äter minst 25 olika frukter och grönsaker i veckan.

Jag förstår plötsligt varför min hund är så intresserad av att äta bajs när vi är ute.

Kommentera

Tema av Anders Norén