OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Klimat, Landsbygdsutveckling, Miljö, Politik

Solenergin underskattas i politik och media.

Dagens industri rapporterar i en låst artikel att antalet levererande solcellsinstallationer vid kommande årsskifte kommer att passera 100 000 stycken och kurvan är snudd på exponentiell. Solparker, dvs väldigt stora solcellsanläggningar, ökar mest av alla typer av elproduktion. Trots att små, användarnära produktionsanläggningar är solklart bäst på att rädda lokala verksamheter vid ett större nationellt elavbrott betonas nästan aldrig den aspekten   när man pratar om bra elproduktion.  När regeringen presenterade höstbudgeten lyser solenergi som tänkbar dellösning av elbehovet nästan totalt med sin frånvaro. På seminarier och webinarium om framtidens elsystem pratas det lite och ingenting om den energiproduktion som snabbast skulle kunna råda bot på effektbristen som hotar hela södra Sverige inom en snar framtid.

Häromdagen pratades det i morgonprogrammet i SVT om företaget Perstorp i Skåne som påstår att man måste stänga en del av bruket p g a det höga elpriset. Ingen frågar Perstorp vad man har gjort själv för att vara en del av lösningen istället för problemet. Samma företag kan man idag läsa, ska satsa på att  på att tillverka e-metanol genom att samla in koldioxid som sen processas med biogas och vätgas. Det är idag lönsamt från dag ett att installera en solcellsanläggning. Det finns ett stort antal oerhört kompetenta svenska företag som kan leverera nyckelfärdiga anläggningar på snart sagt, nolltid. En stor solpark kan vara färdig på mindre än ett halvår och anläggningar på fabrikstak kan vara färdiga på ett par månader!

Så varför pratas det ändå så lite om denna enorma kraftpotential i ett litet land i kalla Norden som Sverige?

 

Kommentera

Tema av Anders Norén