OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Forskning, Klimat, Livet, Miljö, Politik

Nya tider på jorden.

Sajten Ny teknik presenterade häromdagen en genomgång av de senaste årens utveckling av flygfarkoster i bred mening och speciellt eldrivna. I samband med att batteritekniken gör allt mindre enheter möjliga med en energitäthet som kommer att göra framtidens folk luftburna i en aldrig tidigare skådad omfattning. När dagens pionjärköpare av dyra elbilar byter in sin bil är det mycket möjligt att de gör det till förmån för …ett flygplan.
Hur fort resten kommer efter beror på hur fort priset går ner.
De flygande bilar som redan är utvecklade är dessutom enklare att flyga än något flygplan är idag. Transporter som vi känner dem kommer att flytta från jordytan, upp i luften.
Redan idag flyger ett stort antal drönare runt på vår planet. Inom kort kommer den tekniken att vara allmänt tillgänglig. Det inkluderar tyvärr även parter med mindre rent mjöl i påsen än andra. Vad dessa flygande drönare innehåller kommer inte alltid att vara av godo.
Om vi tyckte att 11:e september 2001 var ett jobbigt datum, måste vi nog förbereda oss på att detta kan komma att bli betydligt vanligare i framtiden när i stort sett alla kommer att behärska luftrummet.
Det är relativt enkelt att ordna flygcertifikat för att flyga drönare, vilket innebär att alla som vill kommer att kunna få upp vad som helst i luften för alla möjliga ändamål. Även  de som vill orsaka kaos och förstörelse. Detta måste samhället förbereda sig på. Att man under tidigare krig bombade flygplatser, vägar, järnvägar osv var ju för att försvåra för fienden att fungera. Nu kan drönare användas i fler konflikter än regelrätta krig.
Efter fossilsamhällets avveckling, som är en förutsättning för människans framtid på jorden, och ett framtida samhälle som är helt elektrifierat, är det av yttersta vikt att elsystem världen över är förberedda för alla tänkbara hot. Har man då t ex kärnkraftverk, oavsett om de är stora eller små, måste man utgå från att dessa är tacksamma måltavlor, oavsett om det är från nationer eller terrorister.

Ukrainas elsystem utsattes vid ett tillfälle för ett antal år sedan för en hackerattack som orsakade att hela landet släcktes ner. Enda räddningen var att man fortfarande hade personal på alla kritiska ställen som fortfarande hade en manuell strömbrytare som man kunde slå på igen och på så sätt få tillbaka strömmen. I en fullständigt digitaliserad framtid är strömbrytaren virtuell och kontrolleras av hackaren. Vem som stod bakom attacken är egentligen oväsentligt. Faktum är att vi i framtiden måste ha fysiska möjligheter att lösa strömavbrott genom att göra systemet robust och stryktåligt. Än så länge måste ström överföras i fysiska ledningar och  det finns all anledning att se över både var elen kommer in i systemet liksom antalet inmatningspunkter.

Under 1970-talet inträffade i södra Sverige ett större elavbrott orsakat av en solstorm. Det är ren tur att västvärldens elsystem inte råkat ut för ett fullständigt sammanbrott någon gång redan, och det är bara frågan om när det inträffar. Inte om.

De lokala elnäten måste därför göras så självständiga att de kan fungera även om den centrala elförsörjningen faller bort. I varje område måste det dessutom finnas någon som kan ”slå till” strömmen igen efter. Detta har EU faktiskt redan tagit höjd för genom sitt program för energigemenskaper med syfte att främja lokal elproduktion.

Sammanfattat måste därför alla inse att stora kraftverk inte längre är att föredra i ett framtidssäkra elsystem. Vare sig de drivs av kärnkraft eller något annat. Tyvärr är ju heller inte de små modulära kärnkraftverken som nu förs fram som lösningen inför framtiden. Även små reaktorhärdar kan ställa till med stor och långvarig skada om de börjar läcka, oavsett om det är terrorister eller något annat som är orsaken. Förutom den oomstridda sanningen att de aldrig kommer att kunna tävla med förnybar el prismässigt utan alltid kommer att vara minst dubbelt så dyr.

Ett flexibelt, decentraliserat och robust elsystem är faktiskt det enda som kommer att kunna ta världen in i en helt igenom klimatanpassad framtid där människan fortfarande är en del av faunan.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén