OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Klimat, Miljö, Politik

Satsa pengar på klimatet som gör nytta nu!

Vem ska betala för onödiga kärnkraftsverk? Frågan blir mer och mer aktuell när det nu dyker upp fler och fler bolag som på bland annat skattebetalarnas bekostnad utvecklar tekniken med små modulära reaktorer, förkortat SMR. Dessa cirka 300 megawatts energiproduktionsenheter skall kunna tillverkas i fabrik och placeras där energibehovet finns. Problemet är att man inte redan i utvecklingsstadiet gör en beräkning av om utvecklingsarbetet är värt pengarna. Det är fortfarande så att förnybar energi är billigare och den skillnaden har förespråkarna för SMR-rörelsen svårt att värja sig mot. Man pratar nu också om flexibiliteten med systemen och att dessa skulle kunna tillverka vätgas för andra applikationer som drivmedel och till industrin. Det gör vindkraftverken redan idag och till en kostnad som ingen kärnreaktor i världen kan konkurrera med. Satsa forskningspengarna på europeisk solenergiutveckling istället!

”Får man upp storskaligheten i små modulära reaktorer så tror vi att man har väldigt goda förutsättningar att vara en lönsam energiproduktion” säger Desirée Comstedt på Vattenfall när SVT-morgons reporter Johan Zakrisson Winbergh frågar. Vad lönsamt betyder och inte minst för vem, berörs väldigt lite. Jämförelsen med förväntad kostnad för alternativen är ju högst relevant, speciellt när klimatkrisen kräver resultat nu. Utvecklingen mot allt billigare vind- och framför allt solkraft visar inga tecken på att mattas av dessutom levererar den här och nu. Några färdiga SMR:s finns inte. Inte någonstans i världen.

Kommentera

Tema av Anders Norén