OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Forskning, Klimat, Miljö, Politik

Nu vill kärnkraften bli folklig

I mitt twitterflöde dök imorse upp att flera europeiska länder går samman och satsar stora pengar på något som ännu inte finns. Även Sverige öser nu skattepengar över kärnkraftsindustrin i en inte ännu konkretiserad dröm om det man kallar fjärde generationens kärnkraft, där man hoppas kunna bygga små kärnkraftsreaktorer som man skall kunna placera ut lite här och var där behovet av ström plötsligt uppstår. Priset för elen som produceras där kommer förmodligen aldrig att kunna konkurrera med el från sol och vind och vatten som blir allt billigare.

Trots den prisskillnad som få tror kommer att ändras, drivs idag flera projekt i oheliga allianser mellan den etablerade kärnkraftsindustrin och universiteten där nu också skattebetalarnas pengar utvecklar tekniken som riskerar ett ännu högre pris på el än vi redan har. På sajten ”Energinyheter” berättar man om  företaget Kärnfull som nu teamat upp med WSP för att driva på i frågan om att tillåta kärnkraftverk lite här och var i landet. I alla länder med kärnkraft har kärnreaktorer traditionellt placeras på utvalda ställen, avskilda från annan verksamhet. I Sverige har vi idag en lag som tillåter nybyggnad av kärnkraftverk på de ställen där kärnkraft varit tillåten tidigare. I artikeln om samarbetet mellan Kärnfull och WSP säger Simon Walter från WSP, att man med mindre reaktorer flyttar ansvaret från statlig nivå till att bli kommunala angelägenheter. Utan att närmare precisera hur lagstiftningsprocessen ska gå till jobbar man nu alltså för att kärnkraftverk skall kunna dyka upp i vilket villakvarter som helst. Det skulle kunna öppna upp för alla de kommuner som t ex sagt nej till vindkraft att istället få ett antal kärnkraftverk mitt i bebyggelsen. Ett av argumenten för dessa små modulära kärnkraftverk (SMR) är att det är just små och därmed skulle bli säkrare än stora. Därmed krävs det också många av dem för att komma upp i någon effekt värd namnet. Idag sätter alltfler företag upp solcellstak, köper ett batteri och ser över sin energianvändning i stort. När man gjort det är det föga troligt att man skulle komma på idén att köpa ett kärnkraftverk på 300 megawatt. Utvecklingen har redan sprungit ifrån utvecklarna av dessa reaktorer. På flera ställen i Sverige finns anläggningar som producerar e-bränslen idag och tekniker som tillverkar vätgas direkt från förnybar el är också på gång. De riktigt stora elanvändarna har som bekant redan sin strategi klar med förnybar kraft kombinerad med vätgas som energiförsörjning i framtiden. Risken är stor att den här industriella lekstugan kallad SMR kommer att kosta de svenska skattebetalarna stora pengar som dessutom ökar riskerna i elsystemet, inte minskar dem.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén