OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Klimat, Landsbygdsutveckling, Miljö, Politik

Lagring av strömmen – Ingen match

Nu byggs de kompletteringar till elnätet som behövs för att kunna ta emot den el som alltmer genereras med förnybar sol och vind. Vi har ju ingen elbrist i det här landet och kommer förmodligen inte heller ha det i framtiden heller, även med en kontrollerad utfasning av gammal kärnkraft. I Västerås bygger elföretaget Mälarenergi tillsammans med Northvolt och Energimyndigheten ett batterilager för laddning av elbilar vid arenastaden Rocklunda. Effekten i elsystemet i Mälarområdet räcker inte till vid några få peakar i systemet, speciellt under någon kvällstimme på vardagar. Denna effektbrist uppstår även på fler ställen i landet så fler batterier planeras. I dag har vi totalt sett tillräckligt med el, fast ibland på fel ställen. I framtiden behövs det förmodligen tillgång till mer el, bland annat i området från Västerås österut mot huvudstadsområdet. Kablar tar tid att bygga. Batterilager smäller man upp på ett antal månader. Det här är bara det första av fler som kommer att balansera elnätet i Sverige i framtiden.

Stockholms handelskammare varnar för att en utebliven utbyggnad av elnätet in till huvudstaden kommer att kosta i strypt tillväxt. Det hörs däremot inte mycket om att man själv måste arbeta hårdare för att storstadsregionen ska bli bättre på att producera mer el själva. Det är ju inte mer än rimligt att man kompletterar alla större byggnader med solceller och integrerade solcellstak i en region där det finns gott om dessa. Det är ett välkänt faktum att solenergianläggningar, stora som små, byggs mycket snabbare än något kärnkraftverk och då behövs inte så mycket kablar in till Stockholm längre. Åtminstone inte så akut.
Med den pågående omställningen av stålindustrin där tillverkningen behöver mycket mer el är det inte säkert att vi ska fortsätta bygga fast oss i ett elsystem där Sydsverige kan räkna med hur mycket el som helst från norr som man varit vana vid.
Svenska kraftnät ligger efter med utbyggnaden av det stora elnätet i Sverige, mycket beroende på att utvecklingen på elmarknaden går väldigt fort nu. Detta har gjort att man inte hinner med och då händer det som inte får hända nu när man nekar inkoppling av vindkraft i bl a Värmland som kunde börjat leverera tillskott i elområde 3 (där bl a Stockholm och Göteborg ligger) för att elnätet idag inte klarar av mer el. Jag hoppas att dessa anläggningar byggs ändå och att man tar tillvara på elen genom att lagra den i form av vätgas t ex. Bränslecellstekniken utvecklas med rekordfart och det är välgrundad gissning att det inom kort behövs flera tankställen för vätgasdrivna fordon. Så även i Värmland.
Det är ju inte bara i Stockholm det behövs mer lokal elproduktion. Många artiklar har skrivits den senaste tiden om effektbristen i Skåne som hotar företags möjligheter att expandera. Det avhjälps redan nästa år när en solcellspark utanför Helsingborg står färdig att leverera. Planerad och byggd på rekordtid. Tillsammans med den veritabla solcellsboom som landet upplever just nu, där anläggningar dyker upp på vart och vartannat hustak, bidrar detta till att göra elsystemet mer lokalt och därmed robust. Svenska kraftnät bör därför få tydliga direktiv i sitt arbete att planera för ett betydligt mer flexibelt elsystem som i mindre utsträckning bygger på att kraften alltid produceras vid några få stora kraftverk. För ett leveranssäkert, robust och hållbart elsystem. Ladda om Sverige helt enkelt. Med rätt ammunition!

Kommentera

Tema av Anders Norén