OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Klimat, Kollektivtrafik, Livet

Västtrafik får ta all skit

Det har blivit en liten märklig känsla att gå ut med hunden hemma numera. Hundar gör som bekant nummer ett och nummer två utomhus, och det är det ju inget konstigt med.

Det är när man ska göra rätt för sig och plocka upp nummer två som det har hänt något.

Det började ju i och för sig redan de sista åren med vår gamla Jack-Russell, men har blivit riktigt tydligt nu. Det finns inga offentliga papperskorgar längre. Jo, de finns några visst.  Egentligen borde de väl kallas för avfallsbehållare för att bättre spegla innehållet i dem, men som sagt, de blir allt färre och av de offentliga återfinns de flesta i centrala stan och i anslutning till där besökare utifrån rör sig. I vårt område, som ändå är ganska centralt finns bara ett fåtal kommunala och enstaka privata, fast de är verkligen få.

Västtrafik är de enda som tar skräpet på allvar och har alltid minst en avfallskärl på varje hållplats.  Men det innebär också att de bokstavligen får ta skit som egentligen borde tas hand om av andra. Det innebär också att deras sopbingar ofta blir fulla, vilket de ju blir ganska fort då förstås, så är fåglarna genast där och plockar ut innehållet igen.

Funderar man vidare så inser man ju att gamla tiders papperskorg är ett förlegat sätt att bli av med skräp i källsorteringens tidevarv. På ytterst få ställen i stan finns sorteringskorgar där stan ber folk att skilja ut tre fraktioner. Jag vet inte hur det sköts, men med tanke på att de inte fått någon större spridning så misstänker jag att göteborgarna är lite sisådär bra på att sortera.

Man börjar ana att här pågår någon slags katt-o råttalek där alla slingrar sig och vill slippa ta ansvar för det skräp som slängs av ansvariga medborgarna i någon binge, eller av de oansvariga som slängs var f-n som helst, rent ut sagt.  Kommunen sitter med det generella renhållningsansvaret och fastighetsägare har ett löst ansvar för att hålla typ trottoaren utanför fri från såväl skräp som snö och is, ett ansvar som man i många fall faktiskt skiter i.

Västtrafik sitter med Svarte Petter och vill kunna erbjuda sina kunder en möjlighet att göra sig av med skräp som annars skulle hamnat på hållplatsen eller på golvet i buss och spårvagn. På köpet får man hela kvarterets hundbajspåsar för de som fort vill göra sig av med påsen man just använt och som man enligt lag är skyldig att använda.

Eftersom allt slängs blandat i de papperskorgar som trots allt finns, kan de som byter påse i hållaren kan nog hålla sig för skratt och mun och näsa stängd när de avlägsnar det osorterade skräpet gissar jag. Vad jag är lyckligen ovetande om är vad de sen gör med påsarna. Gissningsvis går de direkt till Sävenäs förbränningsugn med sitt innehåll av helt osorterat glas, plåt, papper, kryddat med numera rätt färgglada, hundbajspåsar. Klimatsmart? Njet. Otidsenligt? Ja.

Kommentera

Tema av Anders Norén