OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Forskning, Klimat, Livet, Miljö, Politik, Uncategorized

Tillbaka till framtiden? – Vi är redan där!

Vi tittar rätt ofta på gamla science fiction-filmer här hemma och skrattar gärna högt och gott åt alla de tekniska plastleksaksattrapperna de springer runt med och åker omkring i.  Star-Trek finns här med alla säsonger prydligt uppställda i bokhyllan. Allt oftare när man ligger där med chipsen i soffan och tittar numera så slås man av att det idag finns allt fler av det man då trodde var tekniska utopier, faktiskt finns tillgängliga idag med  fler på gång att bli verklighet. Kommer ni ihåg filmen ”Tillbaka till framtiden”? Eller kanske alla tre som gjordes med Rob Lowe i huvudrollen som den unge Marty McFly som åker fram och tillbaka i tidsåldrarna med sin gamla bil tack vare en minst sagt crazy professor som gör det hela möjligt. I den andra filmen kommer den uppjagade professorn bokstavligen ner från skyn i Robs numera uppdaterade sportbil, hämtar upp honom och flyger iväg igen. Men innan de lyfter går professorn fram till soptunnan och plockar upp lite sopor som han  ”tankar” bilen med.  Haha! tänkte vi då.

Idag är det möjligt.

Ett svenskt företag vid namn Plagazi AB har utvecklat ett system där avfall hettas upp till så höga temperaturer att det faller sönder i sina beståndsdelar. Då kan man ta ut den enklaste av molekyler – väte och det är ju som bekant drivmedlet för det som är ”hetast” av allt inom transportindustrin just nu. Bränslecellen.

Detta är alltså ingen teknik som är ny och som kanske levererar någonstans i framtiden.  Framtiden är redan här.

Plagazi AB tecknade i september i år ett kontrakt med det tyska avfallshanteringsföretaget Richter recycling GmbH i Chemnitz som årligen hanterar 65 000 ton avfall. I en nära framtid så kommer man att leda vätgas, ut i ledningarna som tidigare levererade naturgas ut till kunderna. Allt enligt Plagazi´s egna hemsida. Nu kan vi alltså sönderdela skräpet i dess beståndsdelar och återanvända det.  Alltihop!

Marty McFly och professorn kunde i och för sig flyga iväg, något som Svensson idag fortfarande måste använda fossilflyg till, tyvärr…. Men inte länge till!

Franska flygplanstillverkaren  Airbus presenterade för en tid sen planer på fullstora bränslecellsdrivna flygplan till 2035.  Tekniken finns redan och räckvidden med komprimerad vätgas blir snarare längre än med fossilbränsle.

Men den framtiden får jag återkomma till en annan gång.

 

Kommentera

Tema av Anders Norén