OlssonJohansson

Just another WordPress site

Energi, Forskning, Klimat, Landsbygdsutveckling, Politik

Populisterna sänker klimatarbetet

Det svenska statsstyret har sedan i onsdags fått en höstbudget fastställd, dikterad av Moderaterna,  Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Bland annat tvingas de som ska axla regeringsmakten, vem det nu än blir, sänka fossildrivmedelsskatten med 50 öre per liter.  Frances Sprei, forskare med fokus hållbar mobilitet vid Chalmers tekniska högskola kommenterar i DN detta med att den kortsiktiga effekten av  sänkningen antagligen inte kommer att vara så allvarliga. Men signalerna det sänder att vi inte går mot de högre bränslepriser som krävs för att driva på omställningen mot ett helt fossilfritt transportsystem är allvarligare.  Jessica Rosenkrantz på Moderaterna hävdar i samma artikel att anledningen till att man sänker en fossilskatt är att man måste göra det möjligt för gemene man att ha råd att fortsätta köra bensin- och dieselbil. Vetenskapsradion Klotet i radions P1 intervjuade för en kort tid sedan en man från Partille utanför Göteborg som bytt till elbil. Tack vare en smart app som styr laddningen till lågpristider har familjen kört ca 100 mil under oktober till en kostnad av 178 kronor! När nu elbilarna börjar komma ner i pris rejält är det plötsligt ekonomi i att fasa ut fossilbilen !

Det är den här typen av nyheter som visar att klimatarbetet går framåt och att det finns fungerande lösningar för vanligt folk som inte innebär att slentrianmässigt fortsätta i gamla hjulspår finns det inte fog för kritiken att skatten på fossilbränsle skulle vara för hög. Tvärtom. Det blir allt viktigare att ta in skatt på koldioxid för att kunna satsa på t ex generösa bidrag till att sätta upp egna solceller så man kan ladda hus och elbil till ännu lägre kostnad för vanligt folk.

Även de borgerliga har ett ansvar att skaka fram så mycket sol- och vindkraft det bara går, eftersom det är dessa som går fortast att bygga. Det är ett stort problem att man i flera kommuner anser sig kunna tacka nej till utbyggnad av vindkraft med motiveringen att man inte vill se vindsnurror. Tänk om norrlänningarna hade kunnat komma med den invändningen när vattenkraften byggdes ut under 1900-talet.

Vi har inte råd att satsa pengar på fel saker om klimatmålen skall nås.

Vi har definitivt inte råd att göra partipolitik av energifrågan och förhindra utbyggnaden av sol- och vindkraft med dåliga argument som egentligen bara syftar till att baktala de som för tillfället styr landet.

Kommentera

Tema av Anders Norén