OlssonJohansson

Just another WordPress site

Ekonomi, Energi, Klimat, Landsbygdsutveckling, Miljö, Politik, Uncategorized

Klimatomställningen hotas av maktsökande politiker

Det är alarmerande hur oansvariga när det gäller överenskomna klimatmål, flera av de svenska kommunerna är. Det kommunala vetot har under förra året satt stopp för 8 av 10 vindsatsningar i Sverige! Idag står det klart att den kommande omröstningen i riksdagen om justeringar av vetot lutar åt att ingen ändring kommer att göras.

– ”Olyckligt och överraskande”, säger Daniel Badman VD på Svensk vindenergi på hemsidan. Om inte en kommun vet redan tidigt i processen att man inte vill ha vindkraft av någon anledning är det inte mer än rimligt att de som äger landområden som de vill upplåta  innan stora summor plöjts ner i projekteringskostnader.  Om inte,  kommer vi i framtiden få en situation där Staten pekar med hela handen och pekar ut områden för energiproduktion som ett riksintresse. Det är förvånande att kommuner leker med den privata äganderätten på ett sätt som dessutom äventyrar alla klimatmål i världen. Det är företrädesvis borgerligt styrda kommuner som nekar etableringar och det är också de som nekar ändringar i det kommunala vetot. Det luktar partipolitik långa vägar.

Ett annat exempel på feltänk i utvecklingen av framtida elsatsningar orsakade av rädslan för effektbrist som drabbar Sverige ett par timmar om året Bland annat har man beslutat att gräva kabel tvärs över (eller under) Stockholm som inte tar hänsyn till att en batterilösning, som skulle kunna lösa effektproblemet är redan idag lika dyr (billig!) och bara blir billigare och billigare.

Hur ska vi någonsin lösa några klimatkriser om inte alla vill vara med ?

Kommentera

Tema av Anders Norén